Naslovna slika
Portal za kulturu prostora
Prijava Registracija petak ⁄ 22.08.2014     Naslovna slika
 
 
 

UREĐENJE I ADAPTACIJA MALIH PROSTORA

Pametnim planiranjem prostora, pregrađivanjem ili objedinjavanjem prostora te dobrim rasporedom namještaja svoj životni prostor, i kada je mali, možete učiniti vrlo ugodnim. Privid veće prostranosti moguće je postići i pametnim odabirom boje, svjetla i materijala, kao i pažljivim odabirom namještaja.

Maleni prostori predstavljaju velik izazov u planiranju i namještanju budućeg životnog ili radnog prostora. Stoga ih je nužno dobro osmisliti, optimalno isplanirati, a potom, ono što je najteže, pronaći lijep i dovoljno funkcionalan namještaj kojim ćemo ga popuniti na najbolji način. Ako i pronađemo što bi nam odgovaralo, u namještanju malog stana, koji je uglavnom posljedica naših skromnijih financijskih mogućnosti, nerijetko će nas spriječiti astronomski visoke cijene. Male prostore moguće je ukusno kreirati, ali nije uvijek lako osjetiti inspiraciju za uređenje prostorije veličine nečijeg dnevnog boravka. Najteži je odrediti odakle uopće započeti.

Važno je pri tom znati što od svog životnog prostora uopće želimo, odnosno koje će se aktivnosti u njemu odvijati. Onaj kome posao oduzima najveći dio dana, hrani se uglavnom  izvan doma, a nakon napornog dana večernju zabavu će potražiti u izlasku s društvom ili u nekom klubu za mlade, pažnju će svakako posvetiti uređenju spavaćeg prostora i vjerojatno kupaonice. Možda se u stanu namjeravate opustiti, večer provesti u televizor i pizzu. U tom slučaju nećete previše brinuti o uređenju kuhinje, a dnevni boravak i spavaća soba u tom slučaju mogu biti jedno. Uživate li u isprobavanju vaših kulinarskih sposobnosti, a slobodno vrijeme provodite izvan stana, odgovor će te potražiti u uređenju spavače sobe s puno ormara i ergonomski uređenoj i opremljenoj kuhinji. Samci su u prednosti time što prostor mogu u potpunosti podrediti svojim potrebama, dok će obitelj ili par imati više zahtjeva, koje će morati pomiriti na ograničenom stambenom prostoru. Potrebe onih koji u domu žive, ali i rade uvelike će se razlikovati od osoba koji svoj dom koriste tek za opuštanje i odmor od posla.


Dakle, zapitajte se “Što zapravo želim?” i prilagodite to svom životnom stilu. Dapače,  uređenje doma možete odraziti vaš životni stil, ili ga čak kreirati uvažavajući vaš ukus, potrebe i navike. Stoga kreirajte vaše planove sukladno vašim potrebama, te za svaku prostoriju napravite plan i raspored s osnovnim obilježjima. Pa prema njemu odredite prioritete, a predvidite i sadržaje koje u istom prostoru planirate u skorijoj budućnosti.

Koliko god da je stambeni prostor malen, najprije izradite nacrta svoga doma na kojem ćete bolje isplanirati korisni prostor. On će vam pomoć da uočite sva potencijalno problematična mjesta i nezgodne kutove. Kritički razmotrite postojeći raspored prostora i njegu uređenost te dobro razmislite što biste i zbog čega željeli promijeniti. Odlučite jesu li potrebne neke strukturalne promjene, odnosno postoje li koji detalji koje biste željeli zadržati ili izmijeniti, poput ugrađenog kuhinjskog ili drugog ormara, kamina, žbuke ili pločica. Provjerite stanje zidova, podova, stropova i stolarije.

Donesite odluku želite li izgled prostora povećati ili ga učiniti manjim i prisnijim. To ćete najbolje postići razmještanjem namještaja, odabirom zavjesa, ali i bojama zidova. Na ovu odluku uvelike ovisi i količina svjetlosti koja ulazi u vaš stan, koliko dugo i u koje doba dana svjetlost ispunjava svaku od prostorija. Odredite prostorne prioritete i odlučite što vam je najvažnije: obiteljske prostorije za različite namjene; odvojene sobe za svakog ukućana; jedna ili više kupaonica i sanitarnih čvorova; kutak za odmor ili prostor u kojem ćete se zabaviti, posvetiti svom hobiju ili poslu. Razmislite pri tom i s koliko novca raspolažete, odnosno možete li što od poslova uraditi sami.

Maleni prostori imaju daleko više šarma i dražesnosti od velikih, što je moguće dodatno pojačati maštovitim dekoriranjem. Kreativnima će to biti ogroman izazov. Samo sa nekoliko zanimljive tkanine i dozom sentimentalnosti i garsonjeru je moguće pretvoriti u rajski kutak. Nedostatak prostora često potiče na kreativna dizajnerska rješenja, od preklopnih radnih stolića, pregrada rešetkastim i obostrano providnim policama na kome će svoje mjesto naći dragi nam suveniri i dekorativni detalji, do pregrada reljefno ukrašenim staklom koje će omogućiti ples svjetla po sobi. Preporučljivo je da arhitektonski elementi u malim prostorima ostanu jednostavni, jer previše bogati detalji s lakoćom će ovladati prostorom.

Visinu prostora stare gradnje ili limitirani prostor za izgradnju objekta moguće je iskoristiti planiranjem sadržaja na dvije, pa čak i tri etaže povezane unutarnjim stepeništem ili običnim ljestvama. U uskim prostorima ljestve omogućuju veću uštedu prostora nego stepenice. Osim toga znatno su jeftinije i mogu se lako odložiti u kut kada nisu u upotrebi. Spavaće prostorije mogu se sakriti od pogleda tako da ih se postavi iznad vidokruga. Dodavanjem podija na jednom kraju sobe s visokim stropom maštovito ćete stvoriti čak dvije dodatne prostorije: malenu kupaonicu ispod i ugodnu spavaću sobu iznad nje. Podij je moguće koristiti i kao radni prostor u kombinaciji s ugradnim ormarom i stolom.

Postavljanjem kupaonice odmah do kuhinje, prilikom adaptacije, razvođenje vodovodnih instalacija je svedeno na minimum. Nedostatak prostora u kupaonici danas se rješava tako da cijela kupaonica postaje velika tuš kabina. To će se postići njenim oblaganjem mramornim ili mozaik pločicama, koje su dekorativne i vrlo otporne, ali i relativno jeftino rješenje za oblaganje malih prostora. Tuš će biti učvršćen na zid, a odvodni otvor napravljen u podu. Kupaonicu je čak moguće urediti i na „na katu“, te je povezati s vodovodnim instalacijama u kuhinji na donjoj etaži. Nedostatak prostora, pri čemu svaki detalj dolazi do izražaja, nadoknadit će te korištenjem kvalitetnijih, ali nešto skupljih materijala i opreme, no koje si možete priuštiti.

Ukoliko sobu u kojoj ćete urediti dnevni boravak, planirate koristiti i kao spavaću sobu, nije loše predvidjeti da kuhinja s blagovaonicom bude dovoljno velika kako bi u njoj mogli primati goste. Estetika kuhinje tada će doći do izražaja, jer gomilu neopranog suđa nećete moći sakriti od pogleda iznenadnih gostiju. U tom će vas slučaju spasiti pomični zid ili preklopna stijena, koji će s lakoćom odjeliti prostora za boravak ili primanje gostiju od kuhinjskog prostora. Umjesto odvojene radne sobe možda će vaše potrebe zadovoljiti običan kuhinjski stol, ako to dozvoljavaju životne potrebe vaših ukućana, no u tom slučaju nastojte pronaći stol za kojim ćete se osjećati ugodno i kada obavljate svoj posao.


Za razliku od običnog pregradnog zida, zaobljeni zid nije nužno spojiti sa stropom, pa se vrh zida može koristiti za odlaganje predmeta. Zaobljenost ga čini manje nametljivim, dok svojom elegancijom neutralizira osjećaj zatvorenosti često prisutan u malim prostorima. Dodatan efekt postiže se kombinacijom jednostavnih boja i korištenjem prirodnih materijala u malom ali prozračnom prostoru. U minimalističkom interijeru na zid pričvršćeni jednostavni, ali upadljivi elementi istodobno su praktični i dekorativni.

U prostoru za dnevni boravak rolete ili žaluzine predstavljaju dobru alternativu zavjesama. Prostor za spavanje također se može tek provizorno odijeliti zavjesom i tako prikriti neugledan pogled. Obojen u plavo strop će u vaš dom unijeti dio neba te istodobno razbiti sterilnost bijelih zidova, ako već nemate hrabrosti u stanu se razigrati različitim bojama pojedinih zidova.
Da biste vidjeli ovaj �lanak trebate postati registrirani �lan portala za kulturu prostora - UrediDom.com.
Informacije o tome kako postati registrirani �lan - prijava.

Autor: UrediDom com
Datum objave: 04.11.2006

Broj pregleda: 18234
Pojavila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.

 
Živjeti u lijepom, urednom i čistom domu želja je svih ljudi. Unatoč tome događa nam se da zbog nedostatka prostora ili vremena malo-pomalo ...
24.06.2009


Tmurno zimsko vrijeme lagano je iza nas, stoga probudimo se iz sna jednom kvalitetnom „generalkom“. Osvježite svoj dom i pripremite za tople ...
04.03.2009


Bojenje je danas najčešći način uređenja i dekoriranja zidova, dok se još povremeno može naletjeti na zidne tapete koji ne izgledaju previše ...
02.09.2008


Termičkom modifikacijom drva moguće je poboljšati njegove kvalitativne karakteristike: smanjiti upojnost vlage, a time i promjenjivost dimenzija ...
09.07.2008


Ako ste se odlučili ovoga ljeta pristupiti (pre)uređenju svoga doma, modni trendsetteri za sezonu proljeće/ljeto 2008. nude čak dvije paleta boja ...
01.07.2008


>> PRIKAZ SVIH ČLANAKA IZ KATEGORIJE
  PODRUČJA ⁄ INTERIJER-Detalji powered by VOGON - dizajn Ivan Magić Sva prava pridržava M media.