Naslovna slika
Portal za kulturu prostora
Prijava Registracija srijeda ⁄ 30.07.2014     Naslovna slika
 
 
 

SAVJETI NAŠIH BAKA

Od naših smo predaka, djedova i baka, a potom i roditelja naslijedili velik broj korisnih savjeta koji nam mogu biti od pomoći u svakodnevnom životu. Suvremena industrija neke je uspjela prevladati, neke je usvojila i komercijalizirala, dok dio njih ne mogu zamijeniti niti mnogobrojni proizvodi kojima nas danas bombardiraju sa stranica novina, televizijskih reklama i prepunih polica trgovačkih centara. Mudrost naših baka, proizašla iz iskustva, a ne iz suvremenih laboratorija očito je svevremena!

Za sjaj drvenog namještaja
Kako bi vaš namještaj uvijek bio sjajan, u staklenku ulijte jednaku količinu ulja i vinskog octa, koje potom dobro promućkajte. Jednom mjesečno premažite namještaj ovom smjesom i dobro ga ulaštite mekom krpom.

Nov sjaj lakirane drvenine
Vodom, u kojoj ste preko noći ostavili potopljenu najlonsku čarapu napunjenu kilogramom mekinja, operite lakiranu drvenariju, a potom je isperite čistom vodom. Lakiranom drvenom namještaju na taj ćete način vratiti nekadašnji sjaj.

Kako ukloniti vosak s namještaja?
Mjesto pokapano voskom svijeće prekrijte komadom upijajućeg papira (novina). Preko njega prijeđite nekoliko puta mlakim glačalom. Površinu potom obrišite krpom namočenom u terpentin i na kraju istrljajte krpom namočenom u sredstvo za laštenje namještaja.

Pukotine na namještaju
Pukotine na namještaju moguće je popuniti žutim (pčelinjim) voskom, koji potom treba poravnati s površinom namještaja zagrijanim nožem.

Spasite rasušeni parket
Pukotine između pločica parketa, koje će nastati uslijed njihovog sušenja, a u koje se taloži prašina i prljavština, popunite mješavinom ljepila za drvo (drvofiks i sl.) i piljevine ili strugotina hrastovog drveta. Pukotine prethodno treba dobro očistiti. Mješavina treba biti dovoljno tekuća kako bi lakše popunila i manje pukotine. Kada se mješavina osuši poravnajte je čeličnom žicom, a parket potom namažite lakom ili voskom za parket.

Pivo obnavlja kožu
Kožne fotelje, trosjede i stolice očistite pivom. Posebno učinkovito bit će odstajalo pivo sa dna boce.

Održavanje mramora
Mramorne površine ćete osvježiti tako da ih istrljate mješavinom fine soli i limuna. Svijetli mramorni pod moguće je održavati sjajnim ako ga istrljate vinom i krpom natopljenom u jabučni ocat. Osušiti možete vunenom krpom.

Za čišćenje prozora
Žlicu octa ulijte u litru vode i dobro razmutite. Prozori oprani ovakvom tekućinom odmah će zablistati.

Tragovi od boje na prozorskom staklu
Tragove od boje kojom ste slučajno zamazali staklo prilikom bojenja stolarije, kasnije ćete teško otkloniti. Kako bi to spriječili, prije bojanja stolarije rubove stakla namažite očišćenim crnim lukom ili octom. Boju ćete tako kasnije lakše otkloniti.

Kapanje slavine vas izluđuje?
Iako na taj način nećete riješiti problem, već samo sačuvati svoje živce do dolaska vodoinstalatera, ako vas izluđuje kapanje vode iz slavine, za prvu ruku na ispust vode navucite najlonsku vrećicu. Voda će i dalje kapati, ali vi to više nećete čuti, osim ako se vrećica ne napuni i popusti uslijed težine.

  Za blistave slavine
Uslijed taloženja kamenca na slavinama nastaju ružne mrlje, koje ćete s lakoćom ukloniti ako ih zalijete zagrijanim octom. Nakon desetak minuta, slavine isperite vodom te ih ispolirajte mekanom krpom. Da bi vaše slavine od nehrđajućeg čelika uvijek bile blistave, istrljajte ih koricom limuna, isperite vodom i obrišite suhom krpom.

Žute mrlje u kadi i umivaoniku
Uslijed kapanja vode iz slavine na emajliranoj površini vaše kade ili umivaonika nastaju ružne žute mrlje. Pokušajte ih otkoloniti trljajući potamnjelo mjesto zagrijanim uljem u koje ste stavili malo soli. Postupak treba ponavljati dok ne uklonite mrlje.

Tragovi hrđe na pločicama
Za uklanjanje mrlja od hrđe s kuhinjskih ili pločica u kupaonici, sredstvo zab čišćenje u prahu ("Vim") treba pomiješati sa sokom od limuna. Smjesom namažite mrlje i tako ostavite preko noći. Pločice idućeg dana operite i obrišite, no ako je mrlja dulje na pločici poistupak će vjerojatno trebati ponoviti.

Masnoće na kuhinjskim zavjesama
Na kuhinjskim zavjesama, osim prašine, talože se i masnoće iz pare od kuhanja, a koje je teško oprati. U tom će vam slučaju čišćenje olakšati ako zavjese preko noći ostavite potopljene u hladnoj vodi u koju ste stavili nekoliko žličica soli. Prije pranja na oubičajen način prethodno isperite otpuštene masnoće toplom vodom.

Čišćenje tepiha
Pored uobičajenog čišćenja usisivačem i „klofanja“, odnosno lupanja tepiha dva puta godišnje, dobro ih je češće obrisati pamučnom tkaninom u smjeru dlake.

Krajevi tepiha se savijaju
Kako se uglovi vašeg tepiha ne bi povijali na njih s donje strane zalijepite komadiće filca. Ako su se već uvinuli po naličju tepiha, odnosno uvinutih rubova i uglova prijeđite vlažnom spužvom, a potom ih izglačajte mlakim glačalom.

Neuredne rese tepiha
Spriječite da se rese vašeg tepiha razlete, zapetljaju i tako djeluju neuredno tako što ćete ih protrljati krpom namočenom u blagu otopinu štirka. Prethodno pod rese podmetnite stare novine kako ne biste zamazali pod.

Svijeća je preširoka za svijećnjak
Ako je tijelo svijeće predebelo da bi ušlo u vaš svijećnjak, stanjite ga tako da  donji kraj svijeće stavite pod mlaz vrele vode. Tako omekšanu svijeću potisnite u svijećnjak, u kome će čvrsto stajati nakon što se ohladi.

Patina na pletenom namještaju
Predmete od trske i pruća očistite vodom u koju ste nacijedili malo limuna.

Da svijeća duže gori
Svijeća će gorjeti duže ako oko fitilja, prije nego što zapalite svijeću, stavite malo soli.

Pomaknite težak namještaj
Umjesto da prethodno ispraznite ormar ili zatražite pomoć jačih pomagača, pod noge ormara podmetnite komadiće filca. Tako ćete s lakoćom pomaknuti i teže komade namještaja, a da ne izgrebete pod.

Zabijanje čavla u zid
Zid se neće oštetiti (okrhnuti), ako prije zabijanja čavlića na tom mjestu prethodno zalijepite komadić ljepljive trake (selotejpa).

Spriječite da slika ostavi trag na zidu
Sa stražnje strane slike, na kutovima okvira utisnite po jednu običnu ili pribadaču s plastičnom glavom za pano. Podložiti možete i trokutić od kartona. Na taj ćete način okvir slike udaljiti od zida, a zrak koji će tada lakše strujati iza slike spriječit će nakupljanje  prašine iza slike.

Pokupiti komadiće razbijenog stakla
Krupnije komade razbijenog staklenog predmeta ili žarulje lako ćete pokupiti s poda, na kome će ostati sitniji komadići i staklena prašina. Pokušate li ih napipati ili sakupiti rukom mogli bi se porezati, stoga to učinite komadićem navlažene vate ili stare krpe. Vata će s lakoćom pokupiti i najsitnije čestice stakla.
Da biste vidjeli ovaj �lanak trebate postati registrirani �lan portala za kulturu prostora - UrediDom.com.
Informacije o tome kako postati registrirani �lan - prijava.

Autor: UrediDom com
Datum objave: 19.11.2006

Broj pregleda: 32059
Pojavila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.

 
Ekstremno dugo trajanje akumulatora s iznimno malom težinom. Bosch 14.4 i 18 V-LI akumulatorske bušilice-odvijači omogućavaju najbolje performanse...
08.09.2008


Sitnim, ali upečatljivim detaljima, kao i kombinacijom boja, svom će te domu lako podariti osobnost. Dekorativni elementi će ga obogatiti, a ako ...
23.07.2008


Uz Uskrs se tradicionalno vežu pisanice, koje su nezamjenjiv simbol tog blagdana. No, osim pisanica, od jaja je moguće izraditi i druge prigodne ...
17.03.2008


Elwood je atraktivna vješalica za kapute oslobođena velike mudrosti. Jednostavna za izraditi i u kućnoj radinosti, a jednako jednostavna i za ...
07.02.2008


Uređenje doma u božićnom stilu jedno je od najvažnijih priprema za nadolazeće blagdane. Kićenje božićnog drvca događaj je kojem se vesele svi ...
22.12.2007


>> PRIKAZ SVIH ČLANAKA IZ KATEGORIJE
  PODRUČJA ⁄ URADI SAM -detalji powered by VOGON - dizajn Ivan Magić Sva prava pridržava M media.