Naslovna slika
Portal za kulturu prostora
Prijava Registracija četvrtak ⁄ 21.08.2014     Naslovna slika
 
 
 

NEKA SE DIJETE U SVOJOJ SOBI OSJEĆA SLOBODNO KAO RIBA

Uz zanimljiv namještaj u boji, razigranosti dječje sobe dodatno će pridonijeti i maštovito obojeni zidovi. Na njima možete, kombinirajući različite boje i nijanse boja za zidove, te igrajući se u slobodno vrijeme kistovima, valjkom i spužvom, u društvu djeteta  nacrtati šumu, cvjetnu livadu ili pak cijelo bogatstvo podmorja. Pri tom, naravno, treba paziti na usklađenost boja namještaja i zidova, kako bogata  mašta ne bi rezultirala neukusno prezasićenim sobom različitim bojama.Zidove možete dodatno obogatiti modelima šumskih životinja, ptica i drveća (koje će poslužiti i kao nosač vješalice), cvjetova ili pak riba i oblaka. Vaše će se dijete u takvoj, živahnoj sobi osjećati vrlo ugodno, a zidni motivi dodatno će pobuditi njegovu maštu na igru.

Podmorski osjećaj u dječjoj sobi vrlo je lako stvoriti korištenjem hladno zelene boje u kombinaciji s malo plave, za bojenje donjeg dijela zida sobe. More će biti tim uvjerljivije ako mu dodamo i pokoju ribu, hobotnicu ili vlasulju i tako dočaramo stvarnu sliku podmorja. Ribe je najlakše izrezati od šperploče, koju valja obojiti živim bojama, a kako bi ribe što više došle do izražaja. Koristiti se mogu i kalupi za izlijevanje gipsa s likovima iz podmorskog svijeta (moguće ih je naći u hobi-art dućanima), koje ćemo potom obojiti temperom ili kupiti već gotove modele i prilijepiti ih za zid. Bojeći donji dio zidova sobe i stvarajući na njemu valovite uzorke, a isti se mogu načiniti prostoručnim iscrtavanjem valova na osušenoj zidnoj podlozi u boji, kistom umočenim u bijelu ili za nijansu tamniju, odnosno svjetliju temeljnu boju, more će dodatno dobiti na uvjerljivosti, a oživjet će ga i mjestimične kružnice, iscrtane primjerice žutom bojom, kojima ćemo pričiniti kao da riba pod vodom ispušta mjehuriće zraka. Njih je najlakše napraviti iscrtavanjem kružnice oko tanjurića različitih promjera, primjerice oko šalice od kave najmanjih, zatim oko čajne šalice, tanjurića od kave do tanjurića za kolače ili uz pomoć plastičnih čaša. 

Prilijepimo li ribama posebno izrezane peraje u drugoj boji, one će dobiti i treću dimenziju i tako postati još efektnije. Posebnu pažnju treba posvetiti očima i ustima ribe te škrgama. Zašto na morskoj površini ne zamisliti i jedrenjak usidren primjerice iznad radnog stola ili veliki model kita, izrađen od pluta, koji će poslužiti kao pano za pribadanje slika, podsjetnika ili rasporeda sati.Bojenjem stare komode s ladicama i zamjenom ručki, a u većim prodajnim centrima tipa „sve za kuću“ i „uradi sam“ može ih se naći u obliku zvjezdača i školjki dodatno ćete pridonijeti podmorskom doživljaju. Komodu najprije treba prebrusiti brusnim papirom i s nje potom dobro ukloniti prašinu. Kućište komode obojite u hladniju boju, a ladice u drugu življu boju, koja će cijelu komodu razbuditi (poput žute, žutozelene ili narančaste).  Ladice i bočne stranice komode također možete obogatiti modelima riba i drugih podmorskih stvorenja ili algi.   

Gornju ploču komode možete zamijeniti novom s valovito izrezanim i kantiranim rubom. Tako će se lakše uklopiti u sliku valovitog podmorja, a u istom se stilu mogu izraditi i klupice, uvijek dobrodošle u dječjoj sobi: za sjedenje, odlaganje igračaka ili slaganje odjeće prije spavanja.

Za pospremanje igračaka poslužit će obične kartonske kutije s poklopcem, ili kutije koje ćete sami izraditi od drvenih ploča. Šperploču treba izrezati u pravokutnike visine 50 cm, čije kraće stranice, treba spojiti na kvadratnu ploču u podlozi. Stranice spojiti lijepljenjem, ljepilom za drvo, a spoj se može ojačati drvenim klinovima ili pribijanjem čavlića. Na takvu kutiju treba izraditi poklopac nešto većih dimenzija gornje kvadratne ploče i duljine rubnih dašćica, a kako bi usko nalegla na vanjske stranice kutije. Poklopac se za kutiju može učvrstiti vanjskim šarkama, odnosno klavirskom (trakastom) šarkom. Kutija se može obojiti originalnom bojom za zidove. Dobro je poklopac obojiti u drugu življu boju, ali svakako jednu od onih koje su korištene za bojenje ostalih elemenata namještaja u toj sobi.Na stropu sobe, u sredini ili uz rub zidova mogu se ugraditi noseće šine i na njih navesti reflektorske svjetiljke koje će osvijetliti pojedine elemente na zidovima i tako ih naglasiti u prostoru. Osvjetljenje tako neće biti izravno prema djetetu, a davat će dovoljnu količinu svjetlosti u sobi. Svjetiljke mogu biti usmjerene prema radnom stolu, ormaru s odjećom, polici s knjigama ili slici na zidu.

Gornji dio zidne površine, ovisno o motivu sobe, a u našem slučaju je oslikana kao more,   obojene u svjetliju boju, koja će vizualno otvoriti sobu. Na tom dijelu zida, koji ćete obojiti primjerice u svjetlo zelenu ili svjetlo plavu, boju neba ili klasičnu, bijelu boju, moguće je nanizati, odnosno rasporediti po zidovima uramljene male slike, u kombinaciji s jednako obrubljenim ogledalom ili čak vješalicom  na istoj podlozi. Okvir za slike možemo napraviti sami, od ukrasnih rubnih letvi ili gotovih profila za izradu okvira slika, a koji se mogu pronaći u prodajnim centrima tipa „uradi sam“.  

Okvir, pa i cijelu sliku sami možete izraditi i na puno jeftiniji, a jednako efektan način. Za to je potrebno izrezati dvije kvadratne ploče istih dimenzija. Unutar jedne od njih izreže se manji kvadrat od koga je naknadno modelarskom pilicom moguće izrezbariti ribu, morskog konjića, hobotnicu, ali i cvijet ili list te ih obojiti vedrom bojom i zalijepiti na podlogu iu sredini slike. Ostatak ploče poslužit će nam kao obrub slike, te ćemo ga nalijepiti na ploču u podlozi. Neka obrub bude jedne boje, manje izražajne, poput roza, svijetlo plave ili ljubičaste, a podloga druge, kontrastne boje, dakle tirkizno plave, zelene, žute … ili obrnuto.

Model u središtu slike biti će bolje uočljiv ako ga obojimo u treću boju, kontrastnu podlozi, no opet drugačiju od boje obruba. U središte okvira moguće je zalijepiti i maleno ogledalce ili sušeni cvijet, školjku ili cijelu kreaciju od plodova jeseni. Može to biti i okvir slike kojom ćete svoje dijete predstaviti kao umjetnika. Ulijepite u njega dječji crtež u temperi, odnosno nekoj drugoj tehnici ili čak djetetu dopustite da samo oslika podlogu, odnosno u okviru nacrta originalan motiv. Dopustite da Vam u tome pomogne mašta!
Da biste vidjeli ovaj �lanak trebate postati registrirani �lan portala za kulturu prostora - UrediDom.com.
Informacije o tome kako postati registrirani �lan - prijava.

Autor: UrediDom com
Datum objave: 28.11.2006

Broj pregleda: 32300
Pojavila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.

 
Ekstremno dugo trajanje akumulatora s iznimno malom težinom. Bosch 14.4 i 18 V-LI akumulatorske bušilice-odvijači omogućavaju najbolje performanse...
08.09.2008


Sitnim, ali upečatljivim detaljima, kao i kombinacijom boja, svom će te domu lako podariti osobnost. Dekorativni elementi će ga obogatiti, a ako ...
23.07.2008


Uz Uskrs se tradicionalno vežu pisanice, koje su nezamjenjiv simbol tog blagdana. No, osim pisanica, od jaja je moguće izraditi i druge prigodne ...
17.03.2008


Elwood je atraktivna vješalica za kapute oslobođena velike mudrosti. Jednostavna za izraditi i u kućnoj radinosti, a jednako jednostavna i za ...
07.02.2008


Uređenje doma u božićnom stilu jedno je od najvažnijih priprema za nadolazeće blagdane. Kićenje božićnog drvca događaj je kojem se vesele svi ...
22.12.2007


>> PRIKAZ SVIH ČLANAKA IZ KATEGORIJE
  PODRUČJA ⁄ URADI SAM -detalji powered by VOGON - dizajn Ivan Magić Sva prava pridržava M media.