Naslovna slika
Portal za kulturu prostora
Prijava Registracija ponedjeljak ⁄ 28.07.2014     Naslovna slika
 
 
 

LAVANDA U MEDITERANSKOM VRTU

Mediteranski vrtni stil predstavlja kompoziciju kamena i mediteranskog bilja, zimzelenih grmova te odgovarajućih trajnica za suhe i sunčane položaje. To je skladan, ali ne i pretrpan vrt s odabranim biljem uz koje će se dobro uklopiti i vrtne stazice, sjenice, klupe i zidići.Lavanda koja je svima poznata kao zimzeleni grm sa svjetlo ljubičastim cvjetovima u klasu, simbol je sredozemnog vrta. Ova dekorativno dragocjena vrsta dobra je za nisku živicu.Sadi se za živu ogradu u proljeće ili jesen, a osim estetske, ekološke i zaštitne funkcije ima i ljekovitu važnost. S obzirom na bogatstvo teksture listova lavanda tvori zanimljiv učinak posadi li se na većoj površini. Ako ju redovito orezujete s vremenom će prerasti u niz gustih aromatičnih humaka. Donijeli su je Rimljani, a još od davnina korištena je u razne svrhe i ukrašavala je brojne vrtove. Njome su liječili rane, upotrebljavali je kao kupku ( lat. lavare znači prati ), za parfeme i tjeranje kukaca. Koristi se za dobivanje visokokvalitetnog eteričnog ulja, a ono je jedno od rijetkih koje se može direktno nanositi na kožu. Ima umirujuće djelovanje na nervni i dišni sustav, a koristila se i kao antiseptik.

Cvjetovi lavande su također izvrsna paša za pčele, a lavandin med koristi se kao diuretik, a ujedno i kao lijek protiv nadutosti. S takvim širokim spektrom djelovanja oduvijek se smatrala važnom biljkom u vrtu. Danas postoji preko 30 kultivara ove plemenite vrste s raznim bojama cvjetova.

Zbog povećanja trenda zdravog života lavanda se sve više koristi i   uzgaja u zapadnim zemljama. Njezinom prirodnom staništu odgovaraju suhi i sunčani kamenjari zapadnog sredozemlja. Zahtjeva propusno, pjeskovito, siromašno, alkalno tlo. Ako je želimo na ilovastom tlu potrebno je dodati kompost i oštri pijesak, dok je na kiselom tlu potrebna kalcifikacija vapnom.

Najpoznatija je Lavandula angustifolia sivozelenih listova, a iz nje su oplemenjivanjem nastali i mnogi kultivari polupatuljastog, patuljastog i visokog rasta.

Lavandula stoechas ili francuska lavanda koja nije baš otporna, sadi se na zaštićeno mjesto ili u posude koje se zimi unose u kuću. Poznata je kao otporna biljka jer u fazi mirovanja podnosi i do -20°C.

Sve više se uzgaja u kontinentalnim krajevima mada se zbog smrzavanja korijena preporuča unošenje tegli u zatvoreni svijetli prostor koji ne mora biti grijani.
Centralno grijanje joj također ne paše kao ni višak vlage.

Lavanda se razmnožava sjetvom sjemena u proljeće ili sadnjom poluzrelih reznica u ljeto. Prikladna je za uzgoj u loncima, a sadnja u lonce se vrši u proljeće jer se tad biljka brže prima. Jednom nakon prilagodbe zahtjeva malo pažnje.

Održavanje se sastoji od orezivanja. U kasno ljeto ili ranu jesen odrežu se ocvali cvjetovi i malo oblikuju grmovi. Rano sljedećeg proljeća podrezuju se izdanci pazeći da ostane nešto zelenog rasta. Jako orezivanje u proljeće ubrzava stvaranje postranih izboja i onih iz osnove same biljke. Što se tiče njege biljaka u posudama, one zahtijevaju uobičajeno zalijevanje i prihranu u sezoni rasta.

Da biste vidjeli ovaj �lanak trebate postati registrirani �lan portala za kulturu prostora - UrediDom.com.
Informacije o tome kako postati registrirani �lan - prijava.

Autor: dipl.ing.agr. Ana Strgačić Tiška
Datum objave: 02.03.2007

Broj pregleda: 22916
Pojavila se pogreška.
Error: Unable to load the Article Details page.

 
Vaš vrt mora biti mjesto gdje ćete se osjećati ugodno i opušteno, gdje ćete moći pobjeći od svakodnevnih problema i obveza, i svoje slobodno ...
09.01.2009


Ako ste željeli biti drugačiji od svojih susjeda, sigurno vas je uhvatila depresija kada ste u brojnim prodajnim centrima u Hrvatskoj pokušali ...
12.08.2008


U travnju, a najkasnije do početka lipnja vrijeme je za uređenje balkona i sadnju cvijeća koje će ga uljepšavati sve do jeseni. Postoji nekoliko ...
17.07.2008


Ako tražite novi način osvjetljenja svog dvorišta ili pristupne staze do vaše kuće, sa solarnim kockama koje emitiraju svjetlost učinit ćete to na ...
23.05.2008


Nakon odmora od blagdanskog odmora, a uoći očekivanog buđenja vegetacije, u veljači počinju intenzivni radovi u vinogradu i voćnjaku. Vrijeme je ...
29.01.2008


>> PRIKAZ SVIH ČLANAKA IZ KATEGORIJE
  PODRUČJA ⁄ VRT I OKUĆNICA detalji powered by VOGON - dizajn Ivan Magić Sva prava pridržava M media.